Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Turecku dosiahla 15-mesačné minimum

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Napriek tomu sa stále udržuje na vysokej úrovni nad 50 %.

Ankara 3. apríla (TASR) - Inflácia v Turecku sa spomalila aj v marci, piaty mesiac po sebe, pričom dosiahla najnižšiu hodnotu za 15 mesiacov. Poukázali na to údaje tureckého štatistického úradu. Napriek tomu sa stále udržuje na vysokej úrovni nad 50 %. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP a portálu tradingeconomics.

Medziročná miera inflácie dosiahla v Turecku v marci 50,5 % oproti februárovej úrovni 55,2 %. Marcová hodnota, ktorá bola nižšia aj v porovnaní s odhadmi analytikov (očakávali 51,3 %), je tak najnižšia od januára minulého roka.

Ceny v Turecku sú naďalej vysoké a pokračujú v raste, tempo rastu sa však spomalilo, k čomu prispelo najmä zníženie nákladov na dovoz energií. V prípade potravín a nealkoholických nápojov vzrástli ceny v marci medziročne o 67,9 %, zatiaľ čo vo februári rast predstavoval 69,3 %. Ceny oblečenia a obuvi sa zvýšili o 17,3 % po 21,7-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci a ceny v hoteloch a reštauráciách vzrástli o 70,7 % (74,3 %). Najvýraznejšie sa spomalil rast nákladov na dopravu. Zatiaľ čo vo februári vzrástli o 44,9 %, v marci rast dosiahol 28,7 %.

Analytici však varujú, že spotrebiteľské ceny môžu začať opäť prudko rásť, ak Turecko výrazne nezmení hospodársku politiku. Navyše nezávislí ekonómovia zo spoločnosti pre prieskum trhu ENAG spochybňujú oficiálne údaje o miere inflácie, uviedla AFP. Uvádzajú, že spotrebiteľské ceny vzrástli v marci o 112,5 % a vo februári o 126,9 %.