Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 27. máj 2024Meniny má Iveta
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Turecku sa spomalila na nové 1,5-ročné minimum

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Medziročná miera inflácie v Turecku dosiahla v júni 38,2 % po 39,6-percentnej inflácii v predchádzajúcom mesiaci.

Ankara 5. júla (TASR) - Inflácia v Turecku spomalila v júni na nové 1,5-ročné minimum, jadrová inflácia však zrýchlila nad 47 %. Navyše, analytici upozorňujú, že najnovšie zmiernenie rastu spotrebiteľských cien je iba dočasné. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP a portálu tradingeconomics.

Medziročná miera inflácie v Turecku dosiahla v júni 38,2 % po 39,6-percentnej inflácii v predchádzajúcom mesiaci. Júnový rast spotrebiteľských cien bol tak najnižší od decembra 2021. Trhy očakávali, že turecký štatistický úrad oznámi infláciu na úrovni 39,47 %.

Pod spomalenie inflácie na 1,5-ročné minimum sa podpísalo najmä zníženie nákladov na bývanie a dopravu. Na druhej strane, potravinová inflácia sa zrýchlila na trojmesačné maximum 54 %. Navyše, jadrová inflácia, ktorá je očistená o nestabilné ceny energií a potravín, zrýchlila zo 46,6 % v máji na 47,3 %.

Nezávislí ekonómovia zo spoločnosti ENAG však oficiálne údaje o inflácii spochybňujú a tvrdia, že reálne dosiahla 108,6 %. Za máj ju stanovili na 105,2 %.

Navyše, aj oficiálna inflácia, ktorá sa od októbra minulého roka neustále spomaľuje, začne podľa nich opäť zrýchľovať. Ako jednu z príčin uviedli sľuby prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana pred prezidentskými voľbami výrazne zvýšiť výdavky štátu.