Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Turecku vzrástla v septembri na 2,5-ročné maximum

Pracovník zmenárne zamieňa zahraničnú menu za tureckú líru v zmenárni v Istanbule v pondelok 13. augusta 2018, archívne foto. Foto: TASR/AP

Vývoj spotrebiteľských cien najviac ovplyvnili ceny potravín a nealkoholických nápojov, ktoré sa medziročne zvýšili o 28,79 %.

Ankara 4. októbra (TASR) - Spotrebiteľské ceny v Turecku vzrástli minulý mesiac o takmer 19,6 %, čo je najvyššia miera inflácie za 2,5 roka. Poukázali na to v pondelok zverejnené údaje tureckého štatistického úradu.

Ako úrad informoval, spotrebiteľské ceny vzrástli v septembri medziročne o 19,58 % oproti augustovému rastu o 19,25 %. Najnovšia úroveň inflácie je tak najvyššia od marca 2019. Napriek tomu je údaj lepší, než sa očakávalo, keďže ekonómovia počítali so zrýchlením miery inflácie až na 19,7 %.

Vývoj spotrebiteľských cien najviac ovplyvnili ceny potravín a nealkoholických nápojov, ktoré sa medziročne zvýšili o 28,79 %. Náklady na dopravu vzrástli o viac než 20 % a náklady na bývanie o takmer 21 %. Výrazný rast zaznamenali aj ceny v hoteloch, kaviarňach a reštauráciách. Ich rast dosiahol vyše 23 %.

Zrýchlenie zaznamenala aj jadrová medziročná inflácia, ktorá nezahrnuje nestabilné ceny potravín a nealkoholických nápojov, tabakových výrobkov, energií a zlata. Zatiaľ čo v auguste dosiahla 16,76 %, v septembri predstavovala 16,98 %.