Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Inflácia v USA je najvyššia za viac než 30 rokov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Motorom inflácie bolo prudké zdraženie energií, ktorých ceny v septembri medziročne vyskočili o 24,9 %, potravín, ktorých ceny vzrástli o 4,1 %.

Washington 30. októbra (TASR) - Inflácia v USA sa podľa meradla preferovaného centrálnou bankou (Fed) dostala v septembri na nové viac než 30-ročné maximum. A to aj napriek poklesu príjmov domácností.

Index výdavkov na osobnú spotrebu (PCE) v septembri medzimesačne stúpol o 0,3 % a medziročne o 4,4 %, uviedlo v piatok (29. 10.) americké ministerstvo obchodu. Medziročný nárast PCE bol najprudší od januára 1991.

Bez započítania volatilných cien potravín a energií sa PCE medzimesačne zvýšil o 0,2 % a medziročne o 3,6 %. To bolo najvýraznejšie medziročné zvýšenie jadrového PCE od mája 1991.

Fed preferuje pri meraní inflácie spomedzi viacerých meradiel práve jadrový PCE.

Inflačné tlaky v USA tak zostávajú vysoké, aj napriek poklesu príjmov. Osobné príjmy v septembri padli o 1 % po zvýšení o 0,2 % v auguste, uviedlo ministerstvo obchodu. Ekonómovia očakávali -0,4 %.

Motorom inflácie bolo prudké zdraženie energií, ktorých ceny v septembri medziročne vyskočili o 24,9 %, potravín, ktorých ceny vzrástli o 4,1 %. Ceny služieb si polepšili o 6,4 % a ceny tovarov o 5,9 %.

Vo všeobecnosti sa očakáva, že Fed v novembri ohlási začiatok obmedzovania programu nákupu dlhopisov. Úrokové sadzby zrejme začne zvyšovať až koncom budúceho roka.