Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Inflácia v USA sa v auguste zmiernila, stále bola vyššia,než sa čakalo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

K spomaleniu inflácie prispel miernejší rast energií. Zatiaľ čo v júli vzrástli o 32,9 %, v auguste rast dosiahol 23,8 %. Slabšie rástli najmä ceny benzínu (o 44 % v júli a o 25,6 % v auguste).

Washington 13. septembra (TASR) - Miera inflácie v Spojených štátoch sa v auguste spomalila a dostala sa na najnižšiu úroveň za posledné štyri mesiace. Výsledok však napriek tomu zaostal za očakávaniami analytikov. TASR o tom informuje na základe správ portálov tradingeconomics a RTTNews.

Americké ministerstvo práce v utorok oznámilo, že medziročná miera inflácie dosiahla v minulom mesiaci 8,3 % oproti júlovej úrovni 8,5 %. Augustová inflácia sa tak dostala na úroveň z apríla, v ktorom dosiahla rovnako 8,3 %. Na porovnanie, najvyššiu zaznamenala v júni, a to na úrovni 9,1 %, čo bola najvyššia inflácia v USA od novembra 1981.

Napriek ďalšiemu spomaleniu rastu spotrebiteľských cien však augustové údaje zaostali za očakávaniami. Analytici počítali s tým, že miera inflácie dosiahne 8,1 %.

K spomaleniu inflácie prispel miernejší rast energií. Zatiaľ čo v júli vzrástli o 32,9 %, v auguste rast dosiahol 23,8 %. Slabšie rástli najmä ceny benzínu (o 44 % v júli a o 25,6 % v auguste).

Na druhej strane, ceny zemného plynu a elektriny tempo rastu zrýchlili. Ceny plynu vzrástli o 33 %, zatiaľ čo v júli rast dosiahol 30,5 % a v prípade elektrickej energie sa ceny minulý mesiac zvýšili medziročne o 15,8 %, čo bol najvyšší rast od augusta 1981.

Výraznejšie rástli aj ceny potravín. Zvýšili sa o 11,4 %, čo predstavuje najvyšší rast od mája 1979.

V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa spotrebiteľské ceny v USA zvýšili v auguste o 0,1 %, zatiaľ čo v júli sa oproti júnu nemenili. Aj v tomto prípade údaje zaostali za očakávaniami, keďže analytici počítali s poklesom cien o 0,1 %.