Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Inflácia v USA sa začína spomaľovať

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ekonómovia počítali so zvýšením len o 0,7 %.

Washington 27. mája (TASR) - Spotrebiteľské výdavky v USA vzrástli minulý mesiac viac, než sa očakávalo. Navyše, preferovaný ukazovateľ americkej centrálnej banky (Fed) signalizuje, že inflácia má svoj vrchol zrejme už za sebou a začína sa spomaľovať.

Spotrebiteľské výdavky, na ktoré pripadajú v USA viac než dve tretiny ekonomickej aktivity, v apríli medzimesačne stúpli o 0,9 %, uviedlo v piatok americké ministerstvo obchodu. Ekonómovia počítali so zvýšením len o 0,7 %. Ministerstvo tiež revidovalo marcový nárast na 1,4 % z pôvodne uvádzaných 1,1 %.

Spotrebiteľské výdavky podporuje razantné zvyšovanie platov, ktoré podporuje nedostatok pracovnej sily. Na konci marca bolo v USA rekordných 11,5 milióna voľných pracovných miest, čo signalizuje, že firmy majú problém nájsť zamestnancov.

Index výdavkov na osobnú spotrebu (PCE) v apríli vzrástol o 0,2 % po +0,9 % v marci. V medziročnom porovnaní stúpol o 6,3 % po zvýšení o 6,6 %.

Jadrový PCE, ktorý je upravený o volatilné ceny potravín a energií a ktorý je Fedom preferovaným ukazovateľom inflácie, v apríli si medzimesačne polepšil o 0,3 %, rovnako ako v marci. Medziročne sa zvýšil o 4,9 % po +5,2 % v marci. To bol už druhý mesiac po sebe, čo sa tempo jeho medziročného rastu spomalilo.