Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

Inflácia v USA sa zrýchlila na 40-ročné maximum 6,8 %

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Index spotrebiteľských cien v novembri medziročne vyskočil o 6,8 % po +6,2 % v októbri, uviedlo americké ministerstvo práce.

Washington 10. decembra (TASR) - Inflácia v USA sa v novembri zrýchlila viac, než sa očakávalo, a dostala sa na takmer 40-ročné maximum. Spotrebiteľské ceny medziročne vyskočili o 6,8 % po +6,2 % v októbri, uviedlo americké ministerstvo práce. To je najprudší nárast spotrebiteľských cien v USA od roku 1982. Ekonómovia počítali so zrýchlením inflácie na 6,7 %.

Index spotrebiteľských cien v novembri medziročne vyskočil o 6,8 % po +6,2 % v októbri, uviedlo americké ministerstvo práce. To je najprudší nárast spotrebiteľských cien v USA od júna 1982. Ekonómovia počítali so zrýchlením inflácie na 6,7 %.

V medziročnom porovnaní spotrebiteľské ceny stúpli o 0,8 %, pričom ekonómovia predpovedali +0,7 %.

Takzvaný jadrový index spotrebiteľských cien, do ktorého sa nezapočítavajú potraviny a energie, sa medzimesačne zvýšil o 0,5 % a medziročne o 4,9 %. Medziročná miera jadrovej inflácie sa dostala najvyššie od polovice roka 1991.

Zrýchlenie inflácie reflektuje nárast cien vo väčšine kategórií. Aktuálne čísla podporujú očakávania, že Fed na svojom budúcotýždňovom zasadnutí rozhodne o zrýchlení obmedzovania mesačných nákupov dlhopisov. Po skončení nákupov dlhopisov Fed zrejme začne zvyšovať úrokové sadzby. Trhy aktuálne počítajú s prvým nárastom kľúčovej úrokovej sadzby v USA v polovici budúceho roka.

Centrálne banky a politici po celom svete sú pod čoraz väčším tlakom, aby začali prijímať opatrenia na skrotenie inflácie.