Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Inflácia v USA v júli stagnovala na 5,4 %

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Rýchlosť oživovania ekonomiky spôsobil, že v niektorých kľúčových sektoroch dopyt prevýšil ponuku.

Washington 11. augusta (TASR) - Medziročná miera inflácie v USA v minulom mesiaci stagnovala a v historickom porovnaní zostáva vysoká. Na rast cien naďalej tlačia problémy dodávateľských reťazcov a vysoký dopyt, ktorý podporuje zotavovanie ekonomiky po uvoľnení protiepidemických opatrení.

Index spotrebiteľských cien v júli medziročne stúpol o 5,4 % rovnako ako v predchádzajúcom mesiaci, uviedlo americké ministerstvo práce. V medzimesačnom porovnaní index spotrebiteľských cien vzrástol o 0,5 % po +0,9 % v júni. Ekonómovia počítali s medziročným zvýšením o 5,3 % a medzimesačným o 0,5 %.

Jadrový index spotrebiteľských cien, do ktorého sa nezapočítavajú kolísavé ceny potravín a energií, medziročne vzrástol o 4,3 % (v júni: + 4,5 %) a medzimesačne o 0,3 % (+0,9 %).

Rýchlosť oživovania ekonomiky spôsobil, že v niektorých kľúčových sektoroch dopyt prevýšil ponuku, keďže firmy sa snažia doplniť zásoby a prekonať narušenia dodávateľských reťazcov spôsobených pandémiou ochorenia COVID-19. Dopyt takisto podporili nízke úrokové sadzby rovnako ako masívne vládne stimuly.

Aj keď inflácia zrejme už dosiahla svoje maximum, očakáva sa, že zostane zvýšená ešte minimálne počas časti budúceho roka.