Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Inflácia v USA zrýchlila v septembri na 13-ročné maximum

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Mieru inflácie najviac ovplyvnili ceny energií, ktoré medziročne vzrástli o 24,8 %. Rast zaznamenali aj ceny potravín, a to o 4,6 %.

Washington 13. októbra (TASR) - Spotrebiteľské ceny v USA zrýchlili minulý mesiac tempo rastu, pričom medziročná miera inflácie dosiahla najvyššiu úroveň za posledných 13 rokov. Pod výrazný rast spotrebiteľských cien sa podpísali najmä ceny energií, ktoré sa zvýšili takmer o štvrtinu.

Ako v stredu informovalo americké ministerstvo práce, medziročne sa spotrebiteľské ceny v USA zvýšili v septembri o 5,4 % po 5,3-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci. Rast cien prekonal aj očakávania analytikov, ktorí počítali s udržaním inflácie na augustovej úrovni.

Mieru inflácie najviac ovplyvnili ceny energií, ktoré medziročne vzrástli o 24,8 %. Rast zaznamenali aj ceny potravín, a to o 4,6 %.

V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa spotrebiteľské ceny v Spojených štátoch zvýšili v septembri o 0,4 %, dodalo ministerstvo práce. Opäť to znamenalo mierne zrýchlenie rastu, keď v auguste oproti júlu vzrástli o 0,3 %. Analytici aj v tomto prípade čakali udržanie inflácie na augustovej úrovni.