Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Inflácia vo Fínsku sa vo februári zrýchlila, vrátila sa k 9 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Medziročná miera inflácie dosiahla vo Fínsku vo februári 8,8 % po januárovej úrovni 8,4 %.

Helsinki 14. marca (TASR) - Rast spotrebiteľských cien vo Fínsku sa minulý mesiac zrýchlil a inflácia sa vrátila do blízkosti 9 %. Dôvodom je najmä vývoj cien potravín a nealkoholických nápojov, ktorých tempo rastu prekonalo 16 %. Údaje fínskeho štatistického úradu zverejnil portál tradingeconomics.

Medziročná miera inflácie dosiahla vo Fínsku vo februári 8,8 % po januárovej úrovni 8,4 %. Opäť sa tak priblížila k 9-percentnej hranici, nad ktorou sa pohybovala v novembri a decembri. V týchto mesiacoch dosiahla 9,1 %, čo bola najvyššia inflácia vo Fínsku v minulom roku.

Pod februárové zrýchlenie inflácie sa najviac podpísali ceny potravín a nealkoholických nápojov. Tie vzrástli minulý mesiac medziročne o 16,26 % po januárovom raste o 15,4 %. Výraznejší rast cien zaznamenali aj ceny v hoteloch a reštauráciách (8,63 % oproti januárovému rastu o 7,8 %) a rozličného tovaru a služieb (11,92 % oproti 10,6 %).

Na medzimesačnej báze sa spotrebiteľské ceny vo Fínsku zvýšili vo februári o 0,8 %. Aj v tomto prípade sa tak tempo rastu zrýchlilo, keď v januári sa spotrebiteľské ceny oproti decembru zvýšili o 0,6 %.