Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Inflácia vo Fínsku spomalila na 2,5-ročné minimum

Ilustračná snímka Foto: TASR Pavol Ďurčo

Medziročná miera inflácie dosiahla vo februári 3 %. Oproti vývoju v januári sa tak rast spotrebiteľských cien spomalil o 0,3 percentuálneho bodu.

Helsinki 14. marca (TASR) - Spotrebiteľské ceny vo Fínsku pokračovali vo februári v spomaľovaní tempa rastu, pričom rast dosiahol najnižšiu úroveň približne za 2,5 roka. Podpísal sa pod to slabší rast cien v hoteloch či nákladov na kultúru, najmä však prvý pokles cien potravín takmer za tri roky. Informovali o tom portály RTTNews a tradingeconomics, ktoré zverejnili najnovšie údaje fínskeho štatistického úradu.

Medziročná miera inflácie dosiahla vo februári 3 %. Oproti vývoju v januári sa tak rast spotrebiteľských cien spomalil o 0,3 percentuálneho bodu. Zároveň to znamená, že februárová inflácia je najnižšia od septembra 2021, v ktorom dosiahla 2,5 %.

Vývoj cien výrazne ovplyvnili ceny potravín, ktoré zaznamenali prvý medziročný pokles od júna 2021. Klesli o 0,5 %, zatiaľ čo v januári ešte o 1,6 % vzrástli. Okrem toho sa spomalil rast nákladov na kultúru a rekreáciu, ako aj rast cien v hoteloch a reštauráciách.

Naopak, v medzimesačnom porovnaní sa miera inflácie mierne zrýchlila. Dosiahla 0,5 %, zatiaľ čo v januári predstavovala 0,3 %. Za výraznejším rastom cien je najmä zvýšenie cien za dodávky tepla, ako aj za dovolenky v zahraničí.