Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Inflácia vo Fínsku v marci klesla na najnižšiu úroveň za 31 mesiacov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Index spotrebiteľských cien vo Fínsku sa v marci zvýšil medziročne o 2,2 % po náraste o 3 % v predchádzajúcom mesiaci.

Helsinki 15. apríla (TASR) - Medziročná miera inflácie vo Fínsku v marci opäť klesla a dosiahla najnižšiu úroveň za 31 mesiacov. Ukázali to v pondelok predbežné údaje fínskeho štatistického úradu. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews.

Index spotrebiteľských cien vo Fínsku sa v marci zvýšil medziročne o 2,2 % po náraste o 3 % v predchádzajúcom mesiaci. Tempo jeho rastu tak bolo najnižšie od augusta 2021, keď dosiahlo tiež 2,2 %.

Pokles miery inflácie v marci bol spôsobený miernejším rastom priemernej úrokovej sadzby z úverov na bývanie a nižšími cenami elektriny, uviedol fínsky štatistický úrad.

Podľa štatistík sa medziročný pokles cien potravín a nealkoholických nápojov v severskej krajine v marci prehĺbil na 1,7 % z februárových 0,5 %.

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny vo Fínsku v marci znížili o 0,1 % po náraste o 0,5 % v predchádzajúcom mesiaci.

Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, sa v marci zvýšil medziročne len o 0,6 %, čo bolo oveľa pomalšie tempo rastu oproti 1,1 % vo februári.