Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Inflácia vo Fínsku zotrvala v júli na takmer 40-ročnom maxime

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny vo Fínsku zvýšili o 0,3 %.

Helsinki 15. augusta (TASR) - Miera inflácie vo Fínsku minulý mesiac stagnovala. To znamená, že sa udržala na najvyššej úrovni za takmer štyri desaťročia. Poukázali na to v pondelok zverejnené predbežné údaje fínskeho štatistického úradu, ktoré zverejnil server tradingeconomics.

Spotrebiteľské ceny vo Fínsku vzrástli v júli medziročne o 7,8 %, teda rovnakým tempom ako v predchádzajúcom mesiaci. Inflácia tak zotrvala na najvyššej úrovni od apríla 1984.

Podobne ako v júni, aj v júli infláciu držali na rekordných hodnotách najmä ceny elektriny a palív, uviedli štatistici. Výrazne rástli aj ceny potravín a nealkoholických nápojov, ktorých rast zaznamenal nový rekord 12,4 %.

Na druhej strane, ďalšiemu zvýšeniu spotrebiteľských cien zabránil pokles nákladov na dennú starostlivosť o deti, cien niektorých liekov či cien za prepravu trajektmi.

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny vo Fínsku zvýšili o 0,3 %. Tempo rastu sa tak výrazne spomalilo, keď v júni rast oproti máju dosiahol 0,7 %.