Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 13. jún 2024
< sekcia Ekonomika

Inflácia vo Francúzsku dosiahla najväčšie tempo za vyše 13 rokov

Na archívnej snímke z 31. decembra 2021 cestujúci s ochrannými rúškami sedia v metre v Paríži. Foto: TASR/AP

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny vo Francúzsku v januári zvýšili o 0,3 %, o niečo viac ako v decembri, keď stúpli o 0,2 %.

Paríž 1. februára (TASR) - Rast spotrebiteľských cien vo Francúzsku sa v januári zrýchlil a dosiahol najväčšie tempo za vyše 13 rokov. To prekvapilo analytikov, ktorí očakávali, že sa inflácia, naopak, spomalí. Ukázali to v utorok predbežné údaje francúzskeho štatistického úradu INSEE.

Podľa rýchleho odhadu sa index spotrebiteľských cien (CPI) v druhej najväčšej ekonomike eurozóny v januári zvýšil medziročne o 2,9 % po náraste o 2,8 % v decembri. Analytici pritom očakávali spomalenie jeho rastu v januári na 2,4 %.

Januárový nárast cien tovarov a služieb vo Francúzsku bol najstrmší od septembra 2008. Tento nárast je výsledkom zrýchlenia cien energií (na 19,7 % z 18,5 % v decembri), služieb (na 2 % z 1,8 %) a v menšej miere aj potravín (na 1,5 % z 1,4 % ).

Na druhej strane sa podľa predbežných údajov spomalil rast cien priemyselných tovarov (na 0,6 % z 1,2 %) a ceny tabaku mierne klesli (-0,1 % po stagnácii).

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny vo Francúzsku v januári zvýšili o 0,3 %, o niečo viac ako v decembri, keď stúpli o 0,2 %. Tento výsledok prekonal odhady ekonómov, ktorí počítali s poklesom spotrebiteľských cien v januári o 0,2 %.

Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, sa v prípade Francúzska v januári medziročne zvýšil o 3,3 % a medzimesačne o 0,1 %.

TADR o tom informuje na základe údajov INSEE.