Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Inflácia vo Francúzsku dosiahla v januári 13-ročné maximum

Muž s ochranným rúškom na tvári stojí pred starou budovou Európskej centrálnej banky (ECB) v nemeckom Frankfurte nad Mohanom 5. mája 2020. Foto: TASR/AP

Jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa nestále ceny potravín a energií, v januári klesla na 1,6 % z 1,9 % v decembri.

Paríž 18. februára (TASR) - Medziročná miera inflácie vo Francúzsku dosiahla v januári 13-ročné maximum. Potvrdili to v piatok spresnené údaje francúzskeho štatistického úradu INSEE, ktoré sa zhodujú s rýchlym odhadom.

Podľa najnovších štatistík sa index spotrebiteľských cien (CPI) v druhej najväčšej ekonomike eurozóny v januári zvýšil medziročne o 2,9 % po náraste o 2,8 % v decembri. Dosiahol tak najvyššiu úroveň od septembra 2008.

K januárovej inflácii prispelo najmä zrýchlenie rastu cien energií na 19,9 % z 18,5 % v decembri, služieb (na 2 % z 1,8 %) a v menšej miere aj potravín (na 1,5 % z 1,4 %). ). Rast cien priemyselných tovarov sa naopak spomalil (na 0,6 % z 1,2 %) a ceny tabaku mierne klesli (o -0,1 % po decembrovej stagnácii).

Jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa nestále ceny potravín a energií, v januári klesla na 1,6 % z 1,9 % v decembri.

V medzimesačnom porovnaní stúpli spotrebiteľské ceny vo Francúzsku v januári o 0,3 %, v súlade s predbežnými údajmi. Tempo ich rastu sa mierne zrýchlilo z 0,2 % v predchádzajúcom mesiaci.

Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, sa v prípade Francúzska v januári medziročne zvýšil o 3,3 % a medzimesačne o 0,2 %.

TASR o tom informuje na základe údajov INSEE.