Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Inflácia vo Francúzsku koncom 2023 zrýchlila menej, než sa očakávalo

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Pod zrýchlenie rastu spotrebiteľských cien sa v decembri podpísali najmä vyššie ceny energií a služieb.

Paríž 4. januára (TASR) - Spotrebiteľské ceny vo Francúzsku zrýchlili v závere minulého roka tempo rastu, inflácia však napriek tomu nedosiahla úroveň, s akou sa počítalo. Poukázali na to vo štvrtok zverejnené údaje francúzskeho štatistického úradu INSEE, o ktorých informoval portál tradingeconomics.

Medziročná miera inflácie dosiahla vo Francúzsku v decembri 3,7 %. V novembri sa spotrebiteľské ceny zvýšili o 3,5 %. Napriek zrýchleniu bola inflácia v závere roka miernejšia, než očakávali analytici. Tí počítali so zrýchlením inflácie na 3,8 %.

Pod zrýchlenie rastu spotrebiteľských cien sa v decembri podpísali najmä vyššie ceny energií a služieb. V prvom prípade sa ceny medziročne zvýšili o 5,6 %, zatiaľ čo v novembri zaznamenali rast o 3,1 % a v druhom prípade rast dosiahol 3,1 % oproti novembrovému rastu na úrovni 2,8 %.

Na druhej strane, rast cien potravín sa zmiernil. Zatiaľ čo v novembri sa ceny potravín zvýšili medziročne o 7,7 %, v decembri vzrástli o 7,1 %, čo predstavuje najmiernejší rast cien potravín za posledných 17 mesiacov.