Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Inflácia vo Francúzsku spomalila v januári na dvojročné minimum

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

K výraznému spomaleniu miery inflácie prispeli najmä ceny potravín a energií. Ceny potravín vzrástli medziročne o 5,7 %, zatiaľ čo v decembri ich rast dosiahol 7,2 %.

Paríž 31. januára (TASR) - Spotrebiteľské ceny vo Francúzsku spomalili na začiatku tohto roka tempo rastu, pričom inflácia dosiahla najnižšiu úroveň za dva roky. Informoval o tom portál RTTNews, ktorý zverejnil predbežné údaje francúzskeho štatistického úradu INSEE.

Medziročná miera inflácie vo Francúzsku dosiahla v januári 3,1 % po 3,7-percentnom raste spotrebiteľských cien v poslednom mesiaci minulého roka. Januárová inflácia je tak najnižšia od januára 2022.

K výraznému spomaleniu miery inflácie prispeli najmä ceny potravín a energií. Ceny potravín vzrástli medziročne o 5,7 %, zatiaľ čo v decembri ich rast dosiahol 7,2 %. Ceny energií spomalili tempo rastu z decembrovej úrovne 5,7 % na 1,8 %.

Na druhej strane, ceny služieb tempo rastu v januári mierne zrýchlili. Zatiaľ čo v decembri sa zvýšili o 3,1 %, v januári rast dosiahol 3,2 %.

Na medzimesačnej báze spotrebiteľské ceny vo Francúzsku klesli v januári o 0,2 %. V decembri zaznamenali rast o 0,1 %.