Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Inflácia vo Francúzsku spomalila v máji na ročné minimum

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pod najnižšiu infláciu za viac než rok sa podpísalo najmä výrazné spomalenie rastu cien energií, služieb, ako aj miernejší rast cien potravín.

Paríž 31. mája (TASR) - Miera inflácie vo Francúzsku sa spomalila tento mesiac k 5 %. Zaznamenala tak viac než ročné minimum a prekonala očakávania trhov, ktoré počítali s miernejším spomalením rastu spotrebiteľských cien. Navyše, ročné minimum dosiahla aj harmonizovaná miera inflácie. Informovali o tom agentúra Reuters a portál tradingeconomics, ktoré zverejnili predbežný odhad francúzskeho štatistického úradu INSEE.

Spotrebiteľské ceny vo Francúzsku vzrástli v máji medziročne o 5,1 %, zatiaľ čo v apríli rast dosiahol 5,9 %. Májový výsledok predstavuje najnižšiu mieru inflácie od apríla minulého roka, v ktorom dosiahla 4,8 %. Analytici počítali so spomalením inflácie na 5,5 %.

Pod najnižšiu infláciu za viac než rok sa podpísalo najmä výrazné spomalenie rastu cien energií, služieb, ako aj miernejší rast cien potravín. Inflácia je však napriek tomu naďalej vysoko nad inflačným cieľom Európskej centrálnej banky (ECB), ktorý je stanovený na 2 %.

Na ročné minimum sa dostala aj harmonizovaná miera inflácie. Tá dosiahla v máji 6 %, čo je najnižšia hodnota od mája minulého roka. V apríli predstavovala 6,9 %. Aj v tomto prípade sa rast spotrebiteľských cien spomalil výraznejšie, než sa čakalo, keď analytici predpokladali, že harmonizovaná miera inflácie dosiahne v máji 6,4 %.