Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Inflácia vo Francúzsku zrýchlila na najvyššiu úroveň od roku 1985

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Štatistický úrad uviedol, že medziročná miera inflácie zrýchlila v apríli na 4,8 % po 4,5-percentnej úrovni v marci.

Paríž 13. mája (TASR) - Spotrebiteľské ceny vo Francúzsku zrýchlili minulý mesiac tempo rastu na 36,5-ročné maximum. Uviedol to v piatok francúzsky štatistický úrad, ktorý potvrdil predbežné údaje. Rast cien energií sa síce spomalil, naďalej však zostal vysoký a navyše sa zrýchlil rast cien potravín. TASR o tom informuje na základe údajov portálu tradingeconomics.

Štatistický úrad uviedol, že medziročná miera inflácie zrýchlila v apríli na 4,8 % po 4,5-percentnej úrovni v marci. Za apríl tak potvrdil predbežné údaje zverejnené koncom apríla a zároveň najvyššiu infláciu od novembra 1985.

V apríli sa zrýchlil rast cien potravín aj služieb, naopak spomalil sa rast cien energií, ten však zostal naďalej vysoko nad 20 %. Ceny potravín vzrástli o 3,8 % po 2,9-percentnom raste v marci a ceny služieb o 3 % po marcovom raste o 2,3 %. Ceny energií sa v apríli medziročne zvýšili o 26,5 %, zatiaľ čo v marci rast dosiahol 29,2 %.

Na medzimesačnej báze sa spotrebiteľské ceny vo Francúzsku zvýšili o 0,4 %. V porovnaní s vývojom v marci sa tak rast prudko spomalil, keď v marci vzrástli o rekordných 1,4 %.

Štatistický úrad potvrdil aj aprílový vývoj harmonizovaných spotrebiteľských cien. Medziročne sa v apríli zvýšili o 5,4 %, čo predstavuje rekord. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom vzrástli o 0,5 %.