Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Inflácia vo Švajčiarsku dosiahla najnižšiu úroveň za 2,5 roka

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Vývoj inflácie tak výrazne prekonal očakávania analytikov, ktorí počítali s miernym zrýchlením rastu spotrebiteľských cien.

Bern 4. apríla (TASR) - Inflácia vo Švajčiarsku pokračovala v marci v spomaľovaní, pričom dosiahla najnižšiu úroveň za 2,5 roka. Vývoj inflácie tak výrazne prekonal očakávania analytikov, ktorí počítali s miernym zrýchlením rastu spotrebiteľských cien. Informovali o tom agentúra Reuters a portál tradingeconomics, ktoré zverejnili najnovšie údaje švajčiarskeho štatistického úradu.

Medziročná miera inflácie dosiahla v marci 1 % oproti februárovej úrovni 1,2 %. Výsledok, ktorý predstavuje najslabší rast spotrebiteľských cien od septembra 2021, prekonal očakávania analytikov. Tí odhadovali mierne zrýchlenie inflácie na 1,3 %. Navyše, inflácia vo Švajčiarsku sa tak už 10. mesiac v rade drží v cieľovom pásme centrálnej banky stanovenom na 0 % až 2 %.

K ďalšiemu spomaleniu miery inflácie výrazne prispel fakt, že ceny potravín a nealkoholických nápojov v marci klesli o 0,4 %, zatiaľ čo vo februári vzrástli o 0,8 %. Okrem toho sa opäť znížili náklady na zdravotnú starostlivosť a na dopravu.

V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny vo Švajčiarsku stagnovali, zatiaľ čo vo februári vzrástli 0,6 %. Aj v tomto prípade boli výsledky odlišné od očakávaní analytikov, ktorí počítali s rastom o 0,3 %.