Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Inflácia vo Švajčiarsku dosiahla v máji vyše 13,5-ročné maximum

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny vo Švajčiarsku v máji vzrástli o 0,7 %, najviac za tri mesiace a rýchlejšie ako o 0,4 % v apríli.

Zürich 2. júna (TASR) - Rast spotrebiteľských cien vo Švajčiarsku sa v máji opäť zrýchlil a o niečo viac, ako ekonómovia odhadovali. Dosiahol pritom najväčšie tempo za vyše 13,5 roka. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré vo štvrtok zverejnil švajčiarsky štatistický úrad.

Medziročná miera inflácie vo Švajčiarsku v máji 2022 vzrástla na 2,9 % z 2,5 % v apríli. To je jej najvyššia úroveň od septembra 2008 a prekročila i odhady ekonómov, ktorí predpovedali, že dosiahne 2,6 %.

Motorom májovej inflácie bolo najmä zrýchlenie rastu cien bývania a energií na 4,3 % z aprílových 4,1 %, a tiež dopravy (na 10,3 % z 10 %). Ožili aj ceny potravín a nealkoholických nápojov, ktoré sa zvýšili o 1,1 % po poklese o 0,3 % v apríli.

V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny vo Švajčiarsku v máji vzrástli o 0,7 %, najviac za tri mesiace a rýchlejšie ako o 0,4 % v apríli. Prekonali aj odhady ekonómov, ktorí predpovedali spomalenie ich rastu na 0,3 %.