Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Inflácia vo Švajčiarsku dosiahla v októbri vyše trojročné maximum

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Spotrebiteľské ceny sa v októbri zvýšili medziročne o 1,2 % po 0,9-percentnom raste v septembri aj auguste.

Bern 2. novembra (TASR) - Spotrebiteľské ceny vo Švajčiarsku zaznamenali v októbri rast siedmy mesiac po sebe, pričom úroveň inflácie sa zrýchlila na viac než trojročné maximum. Uviedol to v utorok švajčiarsky štatistický úrad.

Spotrebiteľské ceny sa v októbri zvýšili medziročne o 1,2 % po 0,9-percentnom raste v septembri aj auguste. Ceny začali rásť v apríli tohto roka, pričom v danom mesiaci rast dosiahol 0,3 %. Októbrová miera inflácie, ktorá prekonala očakávania analytikov (počítali so zrýchlením na 1,1 %), je najvyššia od augusta 2018.

Pod zrýchlenie rastu spotrebiteľských cien vo Švajčiarsku sa najviac podpísali náklady na dopravu, ktoré vzrástli o 7,3 % po 6,2-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci. Zrýchlenie rastu zaznamenali aj náklady na bývanie a energie. Tie sa zvýšili o 2,7 % po dvojpercentnom raste v septembri.

Na druhej strane, ceny potravín a nealkoholických nápojov klesli, pričom tempo poklesu sa mierne zrýchlilo. V septembri klesli o 1,7 %, v októbri pokles dosiahol 2 %. Klesli aj ceny oblečenia a obuvi a náklady na kultúru a rekreáciu.

V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa spotrebiteľské ceny v októbri zvýšili o 0,3 % po tom, ako v septembri stagnovali. Októbrový medzimesačný rast spotrebiteľských cien vo Švajčiarsku bol najvyšší za posledných päť mesiacov. Aj v tomto prípade bolo tempo rastu výraznejšie, než očakávali ekonómovia. Tí počítali s rastom o 0,1 %.