Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Inflácia vo Švajčiarsku prekonala v júni 3 %

Obchodovanie na burze, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Miera inflácie v krajine sa už päť mesiacov pohybuje nad 2-percentným cieľom švajčiarskej centrálnej banky.

Zürich 4. júla (TASR) - Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien vo Švajčiarsku sa v júni zrýchlilo viac, ako ekonómovia očakávali a prvýkrát od júla 2008 prekročilo 3 %. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré v pondelok zverejnil švajčiarsky štatistický úrad.

Medziročná miera inflácie vo Švajčiarsku vzrástla v júni na 3,4 % z 2,9 % v máji. To je jej najvyššia úroveň takmer za 14 rokov. Prekonala aj odhady ekonómov, ktorí predpovedali, že dosiahne 3,2 %. K tomu výsledku prispelo najmä zdraženie energií, potravín a dopravy.

Miera inflácie v krajine sa už päť mesiacov pohybuje nad 2-percentným cieľom švajčiarskej centrálnej banky.

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny vo Švajčiarsku v júni zvýšili o 0,5 %, čo je miernejší nárast ako o 0,7 % v máji, ale viac ako 0,3 %, s ktorými v júni počítali ekonómovia.

Pokračujúci inflačný tlak znamená, že bude pravdepodobne potrebné ďalšie sprísnenie menovej politiky, povedal predseda Švajčiarskej národnej banky Thomas Jordan minulý mesiac po tom, čo banka prvýkrát za 15 rokov zvýšila svoju úrokovú sadzbu.

"Zverejnili sme novú prognózu inflácie. Ak ju správne interpretujete, vidíte, že pravdepodobne existuje určitá potreba ďalej sprísňovať (menovú politiku)," povedal Jordan na konferencii v Zürichu.