Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Inflácia vo Švajčiarsku sa spomalila pod 3 %, je na 9-mesačnom minime

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Spotrebiteľské ceny vo Švajčiarsku sa v marci zvýšili oproti rovnakému obdobiu minulého roka o 2,9 %.

Bern 3. apríla (TASR) - Miera inflácie vo Švajčiarsku sa minulý mesiac spomalila výraznejšie, než sa očakávalo a dosiahla najnižšiu úroveň za deväť mesiacov. Informoval o tom portál tradingeconomics, ktorý zverejnil najnovšie údaje švajčiarskeho štatistického úradu.

Spotrebiteľské ceny vo Švajčiarsku sa v marci zvýšili oproti rovnakému obdobiu minulého roka o 2,9 %. To predstavuje najnižšiu infláciu od júna minulého roka. Vo februári rast spotrebiteľských cien dosahoval 3,4 %.

Oznámené výsledky sú tak lepšie, než očakávali analytici. Tí počítali s miernejším spomalením rastu cien a infláciu očakávali na úrovni 3,2 %.

Až na náklady na kultúru a rekreáciu sa rast cien buď spomalil, prípadne ceny klesli. Čo sa týka kľúčových položiek, ako potraviny a nápoje, bývanie a energie, doprava a obuv/oblečenie, ceny rástli, tempo rastu sa však zmiernilo. V prípade nákladov na vzdelanie sa tieto nemenili a v oblasti zdravotníctva náklady opäť klesli.

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny vo Švajčiarsku zvýšili o 0,2 %. Aj v tomto prípade sa inflácia výrazne zmiernila, keď vo februári ceny oproti januáru vzrástli o 0,7 %.