Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Inflácia vo Švajčiarsku zotrvala v novembri na niekoľkomesačnom minime

Obchodovanie na burze, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny vo Švajčiarsku stagnovali, zatiaľ čo v októbri zaznamenali mierny rast o 0,1 %.

Bern 2. decembra (TASR) - Inflácia vo Švajčiarsku zotrvala v novembri na úrovni z predchádzajúceho mesiaca a udržala sa tak na najnižšej hodnote od konca jari. Na jednej strane sa zrýchlil rast cien potravín a nákladov na údržbu domácností, na druhej pomalším tempom rástli náklady na dopravu a zároveň klesli ceny v oblasti zdravotnej starostlivosti a telekomunikácií. Informovali o tom servery tradingeconomics a RTTNews.

Ako uviedol švajčiarsky štatistický úrad, spotrebiteľské ceny vo Švajčiarsku vzrástli v novembri medziročne o 3 %. Miera inflácie sa tak udržala na októbrovej úrovni, pričom je to najnižšia inflácia od mája tohto roka. V danom mesiaci dosiahla 2,9 %.

Ceny potravín a nealkoholických nápojov síce zrýchlili tempo rastu zo 4,2 % v októbri na 4,4 %, na druhej strane však náklady na dopravu rast zmiernili. Zatiaľ čo v októbri sa ceny v tejto oblasti zvýšili o 6,7 %, v novembri rast dosiahol 6,4 %. Navyše náklady na zdravotnú starostlivosť pokračovali v poklese, pričom tempo poklesu sa mierne zrýchlilo. V októbri klesli tieto náklady o 0,3 % a v novembri o 0,4 %.

V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny vo Švajčiarsku stagnovali, zatiaľ čo v októbri zaznamenali mierny rast o 0,1 %. Údaje sú v súlade s odhadmi ekonómov, podobne ako údaje v medziročnom porovnaní.