Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Inflácia vo Švédsku zrýchlila v apríli takmer na dvojročné maximum

Pohľad na prakticky prázdne námestie Stortorget v Malmö, Švédsko, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Medzimesačne sa spotrebiteľské ceny vo Švédsku zvýšili v apríli o 0,2 %.

Štokholm 12. mája (TASR) - Spotrebiteľské ceny vo Švédsku pokračovali v apríli v raste, pričom tempo rastu sa zrýchlilo takmer na dvojročné maximum. Uviedol to v stredu švédsky štatistický úrad.

Podľa údajov štatistického úradu vzrástli spotrebiteľské ceny v apríli medziročne o 2,2 %, čo bolo v súlade s očakávaniami. Bol to najvýraznejší rast spotrebiteľských cien od mája 2019, v ktorom sa ceny zvýšili rovnako o 2,2 %. V marci dosiahla medziročná inflácia 1,7 %.

Medziročný vývoj spotrebiteľských cien ovplyvnila pandémia nového koronavírusu, ktorá ekonomiky v Európe zasiahla najvýraznejšie práve v apríli minulého roka. V medziročnom porovnaní sa tak zvýšili ceny takmer všetkých tovarov a služieb. Najvýraznejšie však rástli náklady na dopravu a ceny oblečenia a obuvi. Náklady na dopravu sa zvýšili o 6,5 % a ceny odevov a obuvi o 7,2 %.

Medzimesačne sa spotrebiteľské ceny vo Švédsku zvýšili v apríli o 0,2 %. Pokračovali tak v rovnakom tempe rastu, aký zaznamenali v marci. Zároveň prekonali očakávania analytikov, ktorí počítali s poklesom o 0,1 %.