Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Inflácia vo Venezuele sa prudko spomalila, pohybuje sa nad 7 %

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V medzimesačnom porovnaní sa pod celkovú mieru inflácie najviac podpísali náklady na vzdelanie.

Caracas 10. októbra (TASR) - Spotrebiteľské ceny vo Venezuele pokračovali vo výraznom raste aj v septembri, v porovnaní s vývojom v predchádzajúcich mesiacoch sa však tempo rastu prudko spomalilo. Zatiaľ čo v auguste sa ceny zvýšili takmer o pätinu, v septembri rast dosiahol zhruba 7 %.

Ako cez víkend informovala venezuelská centrálna banka, ktorej údaje zverejnila agentúra Reuters, spotrebiteľské ceny vo Venezuele sa v septembri zvýšili medzimesačne o 7,1 % po 19,8-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci. Napriek medzimesačnému spomaleniu rastu cien bola medziročná miera inflácie stále extrémna, pričom dosiahla takmer 1946 %, ukázali výpočty agentúry Reuters, ktorá vychádzala z dostupných údajov centrálnej banky.

V medzimesačnom porovnaní sa pod celkovú mieru inflácie najviac podpísali náklady na vzdelanie, ktoré sa zvýšili o 13,5 %. Rast na dvojcifernej úrovni zaznamenali aj náklady na bývanie, podľa údajov centrálnej banky sa zvýšili o 11,6 %.

Venezuela, ktorá je členom Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), zápasí roky s rozsiahlou hospodárskou krízou a hyperinfláciou. Vláda obviňuje z ekonomickej krízy Spojené štáty a ich hospodárske sankcie voči Venezuele, kritici vlády však za rastúcimi cenami vidia tlačenie nových peňazí na riešenie rozpočtového schodku.