Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Inflačné očakávania spotrebiteľov v USA vo februári klesli

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Podľa prieskumu medián očakávaní spotrebiteľov v súvislosti s ročným výhľadom inflácie klesol vo februári 2023 na 4,2 % z 5 % v predchádzajúcich dvoch mesiacoch.

New York 13. marca (TASR) - Inflačné očakávania spotrebiteľov v USA vo februári klesli na najnižšiu úroveň za takmer dva roky. Ukázal to prieskum newyorskej centrálnej banky Fed, ktorá sa snaží zvyšovaním úrokových sadzieb spomaliť tempo rastu spotrebiteľských cien. TASR o tom informuje na základe správ Bloomberg a Reuters.

Podľa prieskumu medián očakávaní spotrebiteľov v súvislosti s ročným výhľadom inflácie klesol vo februári 2023 na 4,2 % z 5 % v predchádzajúcich dvoch mesiacoch. Dosiahol tak najnižšiu úroveň od mája 2021.

Prieskum ďalej ukázal, že spotrebitelia očakávajú pomalší rast cien plynu (o -0,4 percentuálneho bodu na 4,7 %) aj potravín (o -1,7 percentuálneho bodu na 7,3 %) a nájomného (-0,2 percentuálneho bodu na 9,4 %). Na druhej strane, medián očakávaní v prípade rastu cien domov sa zvýšil o 0,3 percentuálneho bodu na 1,4 %.

Pokiaľ ide o inflačné očakávania v horizonte troch rokov, tie zostali vo februári nezmenené na úrovni 2,7 % a v horizonte piatich rokov sa zvýšili o 0,1 percentuálneho bodu na 2,6 %.

Zároveň sa zlepšili očakávania na trhu práce a očakávania domácností, pokiaľ ide o vývoj súčasnej a budúcej finančnej situácie.

Newyorský Fed začal s týmito prieskumami v roku 2013. Inflačné očakávania sú kľúčovým ukazovateľom, ktorý predstavitelia Fedu pozorne sledujú, a ovplyvňujú ich rozhodnutia o úrokových sadzbách.