Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Inflačné očakávania v eurozóne v decembri mierne vzrástli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prieskum tiež odhalil mierne zlepšenie hospodárskeho rastu a mzdových očakávaní a mierne zníženie očakávaní v oblasti nezamestnanosti.

Frankfurt nad Mohanom 7. februára (TASR) - Inflačné očakávania spotrebiteľov v eurozóne sa v decembri 2022 mierne zvýšili po novembrovom poklese. Ukázal to v utorok prieskum Európskej centrálnej banky (ECB), ktorý naznačuje, že nedávne zvýšenie úrokových sadzieb a klesajúce ceny energií ešte nezmiernili obavy domácností z rastu cien. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Miera inflácie v eurozóne dosiahla vrchol vlani v októbri, keď prekročila 10 %, ale odvtedy klesá v dôsledku nižších cien plynu, aj keď základné ceny stále stúpajú.

Podľa prieskumu ECB, na ktorom sa zúčastnilo približne 14.000 dospelých v šiestich najväčších ekonomikách eurozóny, trojročné inflačné očakávania vzrástli v decembri na 3 % z 2,9 % v novembri. Jednoročné inflačné očakávania zostali stabilné na úrovni 5 %.

ECB od júla 2022 zvýšila svoje úrokové sadzby o 3 percentuálne body a sľúbila ich ďalší nárast v marci o 50 bázických bodov. Snaží sa tak skrotiť infláciu.

Problém je však v tom, že keď sú inflačné očakávania vysoké, zamestnanci a podniky tomu prispôsobia svoje správanie pri určovaní miezd, aby odrážali rýchly rast cien. To sťažuje ECB návrat k jej 2-percentnému inflačnému cieľu.

Prieskum tiež odhalil mierne zlepšenie hospodárskeho rastu a mzdových očakávaní a mierne zníženie očakávaní v oblasti nezamestnanosti.