Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Informatizácia v BSK bude stáť do roku 2023 ďalších 133,5 mil. eur

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

V materiáli sa uvádza, že na realizáciu projektov zameraných na rozvoj informačnej spoločnosti je oprávneným celé územie SR s výnimkou Bratislavského samosprávneho kraja (BSK).

Bratislava 9. decembra (TASR) – Približne 133,5 milióna eur navyše by malo Slovensko stáť v rokoch 2016 až 2023 financovanie vybraných eurofondových projektov informatizácie spoločnosti. Aby štát splnil podmienku Európskej únie, vláda dnes schválila zmenu nového Operačného programu Integrovaná infraštruktúra s využitím tzv. princípu pro rata.

V materiáli, ktorý na rokovanie kabinetu predložil minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek (Smer-SD), sa uvádza, že na realizáciu projektov zameraných na rozvoj informačnej spoločnosti je oprávneným celé územie SR s výnimkou Bratislavského samosprávneho kraja (BSK).

Tieto projekty sa však koncentrujú na rozvoj systémov eGovernmentu na centrálnej úrovni štátnej správy a uskutočňujú sa predovšetkým v jej ústredných orgánoch sídliacich v BSK, teda na území neoprávnenom pre čerpanie eurofondov. „Dosahy týchto projektov sú však pre všetkých obyvateľov Slovenska, čiže aj z iných regiónov,“ zdôvodnilo ministerstvo pre TASR.

Na základe platnej legislatívy EÚ tak vláda musela urobiť zmenu operačného programu, ktorá spočíva v definovaní podmienok financovania národných projektov realizovaných v BSK. Pre výpočet pomerného financovania výdavkov z eurofondov a zo štátneho rozpočtu sa budú podľa rezortu dopravy uplatňovať dve premenné.

„Prvou premennou je podiel obyvateľov BSK na celkovom počte obyvateľov SR a týka sa projektov, ktorých výsledky budú využívať občania a podnikatelia. V prípade implementácie projektov s aplikáciou tejto premennej bude 11,42 % z výdavkov projektu financovaných zo štátneho rozpočtu,“ priblížilo ministerstvo.

Druhou premennou je podiel zamestnancov verejnej správy vykonávajúcich prácu v rámci BSK na celkovom počte zamestnancov verejnej správy na Slovensku a vzťahuje sa na projekty, ktorých výsledky bude využívať verejná správa. V takomto prípade bude štát financovať zo svojho rozpočtu 21,52 % z výdavkov projektu.

Presný počet projektov ani celková suma ich financovania ešte nie je známa. Rezort dopravy odhadol, že na krytie zdroja pro rata treba zo štátneho rozpočtu pre roky 2016 až 2023 vyčleniť zhruba 133,5 milióna eur. Najvyššiu sumu predpokladá v rokoch 2019 až 2023. V BSK by sa mala realizovať nadpolovičná väčšina projektov informatizácie spoločnosti.