Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Iniciatíva poľnohospodárov podporuje štrajk poľských roľníkov

Protestujúci farmári. Foto: TASR

Pred konzulátom Poľskej republiky v Liptovskom Mikuláši sa na odstavnej ploche nachádza odstavený jeden traktor.

Bratislava 24. augusta (TASR) - Poľnohospodárske združenie na Slovensku Iniciatíva poľnohospodárov (IPIF) s traktormi a slovenskými farmármi na viacerých miestach na Slovensku podporuje utorkový štrajk roľníkov v Poľsku proti likvidácii malých a rodinných fariem v strednej Európe. Uviedol to pre TASR farmár František Oravec z iniciatívy.

"Tentokrát podporujeme poľských poľnohospodárov, ale zlúčením sa protestujúcich farmárov chceme tlačiť aj na slovenskú vládu a na slovenské ministerstvo pôdohospodárstva, aby občania, hlavne v mestách, žili z potravinovej sebestačnosti," priblížil.

Podľa jeho slov sa veľmi viditeľne svet a Európa globalizujú a všetko, nie iba poľnohospodárstvo, je tak nastavené, či už cez zákony alebo cez štátne zriadenia, aby obyčajným ľudom vyšli peniaze iba "od výplaty k výplate".

"Poľská mafia likviduje malých roľníkov takisto ako slovenská mafia likviduje slovenských roľníkov. Tak chceme podporiť veľký štrajk Poliakov, a preto na siedmich miestach na Slovensku - pred ambasádou v Bratislave, pred konzulátmi v Košiciach a Liptovskom Mikuláši a na hraničných priechodoch s Poľskom sme dali po tri-štyri traktory, aby sme viditeľne podporili protest poľských farmárov," spresnil.

"Následne chceme vytvoriť akúsi protestujúcu farmársku V4, aby sme mali väčšiu silu v Bruseli. Chceme nie iba mediálnu, nie iba slovnú podporu malých a stredných farmárov. Chceme, aby bolo naozaj podporované poľnohospodárstvo v spomínaných krajinách. Chceme, aby obchod a veľkoobchod nežili z našej práce a nemali rabaty na úkor občanov týchto krajín," vysvetlil.

Iniciatíva poľnohospodárov avizovala, že podporí protest poľských farmárov protestom pred Veľvyslanectvom Poľskej republiky v Bratislave, pred Honorárnym konzulátom Poľskej republiky v Liptovskom Mikuláši a v Košiciach, ako aj na hraničných priechodoch Kurov-Muszynka, Becherov-Konieczna, Vyšný Komárnik-Barwinek a Suchá hora-Chocholów.

"Z informácií, ktorými disponujem, je zrejmé, že takéto protesty na políciu nahlásené neboli. Mám len informáciu, že sú momentálne tri traktory na hraničnom priechode Vyšný Komárnik–Barwinek - bez obmedzenia premávky. Na hraničných priechodoch Kurov–Muszynka a Becherov–Konieczna nie je nikto," priblížila pre TASR Andrea Dobiášová, vedúca oddelenia komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru.

Dodala, že pred konzulátom Poľskej republiky v Liptovskom Mikuláši sa na odstavnej ploche nachádza odstavený jeden traktor. "V jeho blízkosti, ani na mieste protestu sa nenachádzajú žiadne osoby," doplnila Dobiášová. Rovnako jeden traktor sa nachádza aj v blízkosti Veľvyslanectva Poľskej republiky v Bratislave.