Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Iniciatíva poľnohospodárov protestuje na Dargove, zablokovali priechod

Na snímke predseda Iniciatívy poľnohospodárov Ján Cenker inštaluje transparent počas blokovania horského priechodu Dargov farmármi, autodopravcami a lesníkmi v utorok 15. februára 2022. Foto: TASR - Roman Hanc

Polícia odporúča vodičom smerujúcim z Košíc na Michalovce, ale aj z opačného smeru, aby využili alternatívnu trasu - cez Slanec.

Košický Klečenov 15. februára (TASR) - Iniciatíva poľnohospodárov (IPIF) žiada okamžité odvolanie ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana (nominant OĽANO), ktorý podľa nej nezvláda tento rezort. Združenie farmárov zároveň žiada o stretnutie s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO). Na podporu svojich požiadaviek iniciatíva kolónou traktorov v utorok spomaľuje dopravu na horskom priechode Dargov. Zároveň sa tak pridáva k protestným akciám autodopravcov.

"Účelom našej aktivity je už definitívne okamžité odvolanie pána ministra Vlčana," uviedol pre novinárov predseda IPIF Ján Cenkner. Predchádzajúce rokovania s ministrom podľa neho nikam neviedli, šéfovi rezortu vyčíta aj rôzne prešľapy a kauzy.

Na snímke farmári, autodopravcovia a lesníci blokujú horský priechod Dargov v utorok 15. februára 2022.
Foto: TASR - Roman Hanc


"Nám sa neskutočne zvyšujú náklady teraz na zakladanie úrod, či sú to hnojivá, osivá, dennodenne sa dvíha cena nafty, nevieme takto prežiť. A to programové vyhlásenie vlády, ktoré bolo, sa neplní. My nechceme povaliť túto vládu, chceme, aby sa konečne začal riešiť problém farmárov, včelárov, dopravcov a tak ďalej,“ povedal Cenkner.



Protest na horskom priechode Dargov pri Pamätníku víťazstva v katastri obce Košický Klečenov začali farmári predpoludním krátkodobým blokovaním dopravy prechádzaním cez priechod pre chodcov. Následne spomaľovali dopravu v jazdných pruhoch pomaly jazdiacou kolónou traktorov. Na protest dohliada polícia. "Ak treba, zotrváme, dokedy nebude odvolaný minister a dokedy pán Heger si s nami nesadne za rokovací stôl," povedal Cenkner.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v reakcii na protest IPIF pre TASR uviedlo, že požiadavky občianskeho združenia skupiny poľnohospodárov prerokovalo 10. februára na osobnom stretnutí. "MPRV SR dalo odpovede k všetkým požiadavkám a koná v tých bodoch, ktoré patria do jeho gescie. Mrzí nás, že napriek otvorenému a konštruktívnemu prístupu ministerstva sa združenie rozhodlo svoje požiadavky presadzovať cestou nátlaku,“ konštatoval odbor komunikácie agrorezortu.

Protestujúci autodopravcovia začali v pondelok (14. 2.) s čiastočným blokovaním Rožňavskej ulice v Bratislave. Ak vláda nič neurobí, hrozia aj blokádou hraničných priechodov.



Protestujúci farmári traktormi úplne zablokovali priechod Dargov


Iniciatíva poľnohospodárov (IPIF) v rámci protestu v utorok popoludní na určitý čas traktormi úplne zablokovala horský priechod Dargov. Polícia odporúča vodičom smerujúcim z Košíc na Michalovce, ale aj z opačného smeru, aby využili alternatívnu trasu - cez Slanec. Môžu tak predísť zdržaniu a vyhnúť sa kolónam.
Na snímke policajt riadi premávku počas blokovania horského priechodu Dargov farmármi, autodopravcami a lesníkmi v utorok 15. februára 2022.
Foto: TASR - Roman Hanc

"Ignorácia od predstaviteľov vlády a ministerstva pôdohospodárstva, s ktorým už vlastne jednať ani nechceme, nás momentálne donútila k tvrdému zablokovaniu priechodu Dargov. Bude zablokovaný približne od 15.00 do 17.00 h," uviedol predseda IPIF Ján Cenkner. Združenie farmárov žiada okamžité odvolanie ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana (nominant OĽANO), ktorý podľa nej nezvláda tento rezort. Zároveň žiada stretnutie s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO).

Podľa Cenknera bude protest na Dargove v prípade nesplnenia ich požiadavky aj ďalšie dni pokračovať a čas blokovania priechodu sa bude predlžovať, "keďže všetci títo poľnohospodári už toho majú dosť".
Na snímke farmári, autodopravcovia a lesníci blokujú horský priechod Dargov v utorok 15. februára 2022.
Foto: TASR – Roman Hanc

"Polícia situáciu na horskom priechode monitoruje, v prípade potreby bude adekvátne a v zmysle zákona reagovať," uviedla košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová.