Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Iniciatíva Women TechEU podporí ženy z firiem v oblasti technológií

Ilustračné foto. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Z dostupných údajov vyplýva, že ženy zakladajú alebo spoluzakladajú len 15 % inovatívnych startupov a len v 6 % prípadov sú zakladajúce tímy zložené len zo žien.

Brusel 13. júla (TASR) - Európska komisia (EK) v utorok spustila iniciatívu Women TechEU, ktorá podporuje začínajúce podniky v oblasti špičkových technológií pod vedením žien a pomáha im v tejto oblasti vyrásť na budúce šampiónky.

Iniciatíva je súčasťou nového programu Horizont Európa pre inovačné ekosystémy, ktorý podporila Európska rada pre inováciu. Z dostupných údajov vyplýva, že ženy zakladajú alebo spoluzakladajú len 15 % inovatívnych startupov a len v 6 % prípadov sú zakladajúce tímy zložené len zo žien. Podniky vedené ženami získavajú menej rizikového kapitálu ako ich mužskí kolegovia, a to aj pri dôležitých počiatočných investíciách, a sumy, ktoré získavajú, sú zvyčajne nižšie.

Podľa správy EK iniciatíva Women TechEU rieši tento inovačný rodový rozdiel tým, že podporuje startupy v oblasti špičkových technológií vedené ženami v ranej, najrizikovejšej fáze. Vďaka iniciatíve získajú startupy vedené ženami granty vo výške 75.000 eur, prvotriedny koučing a mentorstvo prostredníctvom programu Európskej rady pre inováciu zameraného na ženy vo vedúcich pozíciách.

Cieľom je zvýšiť počet žien, ktoré zakladajú vlastné startupy. V rámci prvej pilotnej výzvy iniciatívy Women TechEU, ktorá sa skončí 10. novembra 2021, bude financovaných až 50 sľubných startupov v oblasti špičkových technológií z členských štátov EÚ a pridružených krajín.

"Prostredníctvom Women TechEU chceme zvýšiť počet startupov vedených ženami a vytvoriť spravodlivejší a prosperujúcejší európsky ekosystém inovačných technológií," uviedla eurokomisárka pre inovácie a výskum Marija Gabrielová. Vyjadrila nádej, že podpora EK pre zakladateľky nových technologických ekosystémov (umelá inteligencia, robotika, blockchain, fotonika, biotechnológie a kvantové výpočty) zvýši ich šance na úspech a podporí celkový európsky inovačný ekosystém tým, že zapojí viac ženských talentov.