Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

InoBat bude so skupinou MOL spolupracovať na vodíkových technológiách

ILustračná snímka.

Spolupráca by v budúcnosti mohla priniesť benefity aj pre skupinu MOL.

Bratislava 17. mája (TASR) - Inovatívny akcelerátor InoBat a skupina MOL podpísali memorandum o porozumení zamerané na projekty vodíkových technológií v strednej a východnej Európe. Média o tom v piatok informoval hovorca spoločnosti Slovnaft, patriacej do skupiny MOL, Anton Molnár.

Predseda predstavenstva InoBat Marián Boček si od spolupráce sľubuje vytvorenie integrovaného reťazca alternatívnych palív a elektromobility. "Verím, že InoBat spolu s MOL vytvorí nové trhy a zmení existujúce trhy nielen v Európe, ale aj vo svete," uviedol Boček. InoBat s podporou investičnej skupiny IPM Group a energetických hráčov A.EN. Group a MSM Group vyvíja celoeurópske batériové centrum excelentnosti so sídlom na Slovensku. Zameriava sa aj na nové testovacie a výrobné linky pre elektrické vozidlá a hybridné vozidlá, systémy na skladovanie energie a alternatívne palivá.

Spolupráca by v budúcnosti mohla priniesť benefity aj pre skupinu MOL. Podľa vedúceho inovácií skupiny MOL a zároveň predsedu predstavenstva Slovnaftu Oszkára Világiho spolupráca odráža stratégiu podporovania inovatívnych projektov skupinou MOL. "Ako prevádzkovateľ takmer 2000 čerpacích staníc v regióne chceme našim zákazníkom poskytovať tradičné aj alternatívne palivá. Spolupráca s InoBat nám umožní rozšíriť našu ponuku a dosiahnuť ďalší míľnik na našej transformačnej ceste od tradičného maloobchodného predajcu k poskytovateľovi služieb zákazníkom," uviedol Világi.

Partnerstvo medzi Skupinou MOL a InoBat predpokladá spoluprácu v regióne strednej a východnej Európy na rôznych projektoch v oblasti vodíkovej technológie, predovšetkým vo výrobe a dodávkach vodíka, vývoji a testovaní vodíkových kvapalných palív, ich distribúcii a predaji. Súčasťou spoločných aktivít by mohla byť aj výstavba výrobného závodu vrátane zariadenia na recykláciu paliva.