Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

INSEE: Dôvera francúzskych podnikateľov v januári vzrástla

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Podľa prieskumu sa index podnikateľského sentimentu vo výrobnom sektore vo Francúzsku v januári 2023 zvýšil na 103 bodov zo 102 bodov v decembri.

Paríž 24. januára (TASR) - Dôvera francúzskych podnikateľov z výrobného sektora v ekonomiku sa v prvom mesiaci tohto roka zvýšila. Prispeli k tomu lepšie hodnotenia minulej výroby a tiež očakávania, že pokles ekonomiky bude krátkodobý. Ukázal to v utorok najnovší prieskum štatistického úradu INSEE. TASR o tom informuje na základe správy RTTNews.

Podľa prieskumu sa index podnikateľského sentimentu vo výrobnom sektore vo Francúzsku v januári 2023 zvýšil na 103 bodov zo 102 bodov v decembri. Ekonómovia pritom očakávali, že index dosiahne v januári 102 bodov.

Čiastkový index, ktorý odráža názory výrobcov na minulú produkciu, vzrástol v januári na 11 z 8 bodov v predchádzajúcom mesiaci, zatiaľ čo čiastkový index celkových objednávok klesol na -17 z -15 bodov, čo je jeho najnižšia úroveň od marca 2021. Ale subindex zahraničných objednávok v januári vzrástol o 3 body na -12 z -15 bodov v decembri.

Všeobecné očakávania v oblasti produkcie sa v januári mierne zhoršili, pričom zodpovedajúci index vzrástol na -7 z -6 bodov, zatiaľ čo osobné očakávania výrobcov v oblasti produkcie stúpli na 17 zo 16 bodov.

Počet spoločností, ktoré poukázali na problémy s dodávkami, ako aj na obmedzovanie výroby, sa opäť znížil, odhalil prieskum.

Celkový index podnikateľskej dôvery, ktorý zahŕňa všetky sektory, nielen výrobu, teda aj stavebníctvo, služby, maloobchod a veľkoobchod, v januári mierne klesol na 102 zo 103 v decembri.

"Všetky tieto údaje naznačujú, že výhľad francúzskej ekonomiky je síce neistý, ale nie je ani zďaleka dramatický, nepadá do recesie," povedala ekonómka ING Charlotte de Montpellierová a dodala, že vyhliadky zamestnanosti zostávajú veľmi pozitívne vo všetkých sektoroch.