Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Inšpektoráty práce najčastejšie riešia prípady nevyplatených miezd

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zamestnávatelia v pracovných zmluvách neuvádzajú podstatné náležitosti.

Bratislava 1. júna (TASR) – Nevyplatenie mzdy alebo mzdových náhrad patria medzi najčastejšie dôvody, pre ktoré sa nespokojní zamestnanci obracajú na inšpektoráty práce. Zamestnávatelia v pracovných zmluvách neuvádzajú podstatné náležitosti, medzi ktoré patrí dohodnutý druh práce, jeho stručná charakteristika, výplatný termín, pracovný čas, výmera dovolenky a dĺžka výpovedného času.

"Tieto náležitosti si aj dohodnú, ale nekonkrétne, neurčito. Napríklad miesto výkonu práce uvádzajú širokým vymedzením územia a takto počas pracovného pomeru jednostranne preradia zamestnancov na iné miesto bez toho, aby s nimi spísali dohodu o zmene pracovnej zmluvy," upozornila TASR hovorkyňa Národného inšpektorátu práce (NIP) Slavěna Vorobelová.

Inšpektori práce naďalej zaznamenávajú zlú situáciu vo využívaní pracovného času, nedostatky sú v rozpisoch pracovných zmien, chýba evidencia pracovného času, práce nadčas. Chýba tiež evidencia aktívnej a neaktívnej pracovnej pohotovosti zamestnanca tak, aby bol zaznamenaný začiatok a koniec časového úseku, v ktorom vykonával prácu, alebo mal nariadenú či dohodnutú pracovnú pohotovosť.

"Evidencia pracovného času je základným podkladom vyplatenia mzdových nárokov zamestnancov v správnej sume. Chýbajúca evidencia je nedostatok, od ktorého sa odvíjajú nesprávne vyplácané mzdové nároky zamestnancov, a to obyčajne v ich neprospech. Pokiaľ zamestnávateľ riadne a objektívne nevedie evidenciu pracovného času, inšpektor práce má obmedzené možnosti počas výkonu inšpekcie práce preukázať alebo potvrdiť tvrdenia zamestnancov," upozornila ďalej hovorkyňa NIP.

Zamestnávatelia nerešpektovali ani výplatné termíny dohodnuté v pracovných zmluvách a v kolektívnych zmluvách. Pri skončení zamestnania mzdu zamestnancovi vyplatili oneskorene, alebo až po inšpekcii práce a stanovení termínov na odstránenie nedostatkov.

Niektoré podania zamestnancov sa týkali viacerých nedostatkov. Popri nevyplatenej mzde autori podaní upozorňovali neraz aj na nevydávanie výplatných pások, neposkytovanie stravovania, nepreplatenie cestovných náhrad, nepreplatenie náhrady príjmu za prvých 10 dní práceneschopnosti, neposkytovanie príplatkov.

Inšpektoráty práce vlani riešili celkom 5164 podnetov a oznámení, vrátane anonymných, pričom opodstatnených bolo 1776 (34,39 %).