Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Inšpektori práce avizujú mimoriadne previerky vo všetkých krajoch

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Inšpektori budú preverovať hlavne dodržiavanie práva zamestnancov na prácu z domu.

Bratislava 5. februára (TASR) - Desiatky inšpektorov práce zo všetkých krajov Slovenskej republiky sa zapoja do mimoriadnej previerky, ktorá sa bude konať od pondelka 8. februára. Inšpektori budú preverovať hlavne dodržiavanie práva zamestnancov na prácu z domu. Informoval o tom hovorca Národného inšpektorátu práce (NIP) Ladislav Kerekeš.

"Inšpekcie práce sa zamerajú predovšetkým na dohľad nad plnením povinností zamestnávateľov podľa zákona o BOZP, s dôrazom na prehodnocovanie aktuálnych rizík a prijatie adekvátnych opatrení na zaistenie ochrany života, zdravia a bezpečnosti zamestnancov na pracovisku," vysvetlil Kerekeš. Súčasťou previerok bude najmä preverenie nevyhnutnosti prítomnosti zamestnancov na pracovisku a využitia možnosti zamestnávateľov na nariadenie výkonu práce zamestnancov z domácnosti.

Prioritne sa inšpektori zamerajú na aktuálne podnety zamestnancov, ako aj na zamestnávateľov v rizikových oblastiach, kde je vyššia pravdepodobnosť závažných nedostatkov a nesystematického prístupu k BOZP.

"Sankcie za zistené porušenia budú udeľované v zmysle zákona o inšpekcii práce, pričom inšpektoráty práce budú prihliadať na mieru závažnosti porušenia a jeho prípadné následky," uzavrel Kerekeš.