Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Inšpektori Trojky dokončili kontrolnú misiu v Grécku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Inšpektori sa pri aprílovej kontrole v Grécku sústredili najmä na to, ako plní dohodu o rekapitalizácii bánk a prepúšťaní v prebujnenom verejnom sektore.

Atény 14. apríla (TASR) - Tím inšpektorov Trojky dokončil kontrolnú misiu v Grécku. Odborníci z Európskej únie (EÚ), Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF) zisťovali, ako zadlžená krajina plní podmienky záchranného úveru. Od ich verdiktu závisí, či Grécko dostane ďalšiu splátku. Informovala o tom agentúra Reuters.

Inšpektori sa do Grécka vrátili začiatkom apríla. Pôvodne však mali dokončiť kontrolnú misiu už v marci, ale pre nezhody s vládou Atény v polovici minulého mesiaca opustili. Tento víkend tak zástupcovia veriteľov konečne uzavreli svoju kontrolu, prvú od vlaňajšieho decembra, keď po mesiacoch odkladov odporučili poslať Aténam peniaze.

"Dokončili sme kontrolu v Aténach," povedal jeden z delegátov agentúre Reuters. Dodal, že ministri financií eurozóna a predstavenstvo MMF sa pravdepodobne budú zaoberať správou inšpektorov v máji.

Klaus Regling, šéf dočasného európskeho fondu finančnej stability (EFSF), z ktorého Grécko čerpá úver, je podľa vlastných slov pripravený poslať Aténam peniaze, ak splnia všetky podmienky veriteľov.

Atény už dostali približne 200 miliárd eur od mája 2010, keď veritelia schválili zadlženej krajine prvý záchranný úver. No aj napriek tomu, že majitelia gréckych dlhopisov museli v rámci druhého záchranného programu odpísať až 75 % z ich hodnoty, Grécko stále nie je schopné vrátiť sa na dlhopisové trhy a je závislé od peňazí zvonka.

Grécko marcovú splátku ešte nedostalo

Wolfgang Schäuble
Foto: TASR/AP Photo
Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble po skončení zasadania svojich rezortných kolegov v Dubline novinárom povedal, že Grécko ešte nedostalo marcovú splátku vo výške 2,8 miliardy eur, ktorú mu ministri schválili vlani decembri, pretože nesplnilo všetky podmienky.

"Grécka strana tvrdí, že všetko splní a my veríme, že sa tak stane do najbližšej schôdze," uviedol Schäuble.

Inšpektori sa pri aprílovej kontrole v Grécku sústredili najmä na to, ako plní dohodu o rekapitalizácii bánk a prepúšťaní v prebujnenom verejnom sektore.