Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Inštitúcie EÚ majú dohodu o rovnováhe medzi prácou a súkromím

Podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans reční na tlačovej konferencii po stretnutí s poľskými politikmi vo Varšave v utorok 5. apríla 2016. Foto: TASR /AP

Vďaka novým právnym predpisom týkajúcim sa rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom si budú môcť pracujúci muži a ženy deliť zodpovednosť za starostlivosť o deti.

Brusel 25. januára (TASR) - Európska komisia (EK) privítala predbežnú dohodu, ktorú sa vo štvrtok (24.1.) podarilo dosiahnuť vyjednávačom Európskeho parlamentu a Rade EÚ o návrhu novej smernice o rovnováhe medzi pracovným a súkromným životom rodičov a opatrovateľov.

Predkladateľom novej smernice je Európska komisia. Prvý podpredseda EK Frans Timmermans, eurokomisárka pre sociálne záležitosti Marianne Thyssenová a eurokomisárka pre spravodlivosť a rodovú rovnosť Věra Jourová v spoločnom vyjadrení pre médiá uviedli, že predbežná dohoda je dobrou správou pre rodiny v Európe. Spresnili, že cieľom Európskeho piliera sociálnych práv je zlepšiť každodenný život Európanov a dohoda medzi inštitúciami EÚ túto víziu konkretizuje, lebo rodinám s pracujúcimi rodičmi a opatrovateľmi dáva na výber, akým spôsobom skombinujú svoj pracovný život s rodinným.

Podľa ich vyjadrenia vďaka novým právnym predpisom týkajúcim sa rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom, ktoré sú prispôsobené situácii v 21. storočí, si budú môcť pracujúci muži a ženy deliť zodpovednosť za starostlivosť o deti a rodinných príslušníkov na rovnocennom základe.

"V dohode sa stanovuje európska minimálna norma desať dní otcovskej dovolenky pre otcov po narodení ich dieťaťa s výškou príspevku na úrovni nemocenských dávok. Existujúce právo na štyri mesiace rodičovskej dovolenky sa posilňuje tým, že dva mesiace sa stávajú neprenosné medzi rodičmi a v prípade týchto dvoch mesiacov sa zavádza príspevok vo výške, ktorú určia členské štáty," uviedli Timmermans, Thyssenová a Jourová.

Dohoda má na zreteli aj celoeurópske ustanovenia týkajúce sa opatrovateľskej dovolenky, podľa ktorých bude mať zamestnanec päť dní voľna ročne, čo je novinka z hľadiska európskeho práva.

Nové pravidlá v neposlednom rade posilňujú právo všetkých rodičov a opatrovateľov požiadať o pružné formy organizácie práce.

Podľa stanoviska eurokomisie nové pravidlá sú vzorom pre zosúladenie sociálnych a ekonomických priorít a ide o zisk pre európsku ekonomiku, pretože prispeje k odstráneniu rozdielov v zamestnanosti žien a mužov.

Predbežnú dohodu medzi vyjednávačmi oboch inštitúcií musí oficiálne prijať Európsky parlament aj ministri členských krajín (Rada EÚ).

(spravodajca TASR Jaromír Novak)