Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Intel: Aby sa v Európe vyrábalo viac čipov, je potrebná štátna podpora

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

V Ázii sa polovodiče vyrábajú o 40 % lacnejšie v porovnaní s Európu. Hlavným dôvodom sú subvencie, ktoré už dlhé roky patria k priemyselnej stratégii vlád v regióne.

Berlín 20. júna (TASR) - Americký koncern Intel opätovne vyhlásil, že v Európe je potrebná štátna podpora pre výrobu polovodičov.

"Malo by sa vytvoriť priaznivé prostredie, ktoré by výrobcom čipov umožnilo, aby ich produkcia v Európe bola konkurencieschopná," uviedla šéfka Intelu pre Nemecko Christin Eisenschmidová. V Ázii sa polovodiče vyrábajú o 40 % lacnejšie v porovnaní s Európu. Hlavným dôvodom sú subvencie, ktoré už dlhé roky patria k priemyselnej stratégii vlád v regióne. "Podobá subvenčná politika je tiež rozhodujúca, aby sa v Európe vyrábalo viac polovodičov," uviedla Eisenschmidová.

Americký koncern prevádzkuje závod na výrobu čipov v Írsku a plánuje ďalší európsky závod. Na jeho výstavbu však očakáva podporu v miliardovom objeme. Nádeje na získanie projektu si robí Bavorsko.

Dopyt po čipoch je pre digitalizáciu obrovský a ich ponuka je nedostatočná. S nedostatkom čipov bojujú napríklad automobilky po celom svete, ktoré sú nútené obmedzovať produkciu.