Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Intesa Sanpaolo: Európska ekonomika potrebuje väčšie banky

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

V rozhovore pre spravodajskú televíziu CNBC Carlo Messina povedal, že v súčasnosti je ťažké dosiahnuť úsporu nákladov, akú si investori od cezhraničnej fúzie sľubujú.

Miláno 6. novembra (TASR) - Európske banky potrebujú spojiť sily, ak má Európa zvládnuť konkurenčný tlak zo strany USA a Číny, bez bankovej únie však cezhraničné fúzie nemajú zmysel. Povedal to v pondelok šéf najväčšej talianskej banky Intesa Sanpaolo Carlo Messina. Informovala o tom agentúra Reuters.

V rozhovore pre spravodajskú televíziu CNBC Messina povedal, že v súčasnosti je ťažké dosiahnuť úsporu nákladov, akú si investori od cezhraničnej fúzie sľubujú. "Myslím si, že si musíme počkať na bankovú úniu, aby sme dosiahli skutočnú, významnú cezhraničnú konsolidáciu. Musíme to však urobiť, ináč Európa zostane iba nepodstatnou skupinou štátov," uviedol šéf Intesy Sanpaolo.

V tejto súvislosti dodal, že na podporu ekonomiky eurozóny sú nevyhnutné veľké banky. Podporil tak šéfa druhej najväčšej banky v Taliansku UniCredit Andreu Orcela. Ten minulý mesiac povedal, že "Európa je odsúdená na pozíciu bezvýznamného hráča," ak nebude pracovať na zjednotení kapitálových trhov a vytvorení bankovej únie. Tá európskym bankám umožní konkurovať americkým rivalom a adekvátne financovať európsku ekonomiku.