Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Investície do realít na Slovensku dosiahli najväčší objem od roku 2005

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Po opatrnejšom začiatku minulého roka, keď bola na slovenskom trhu komerčných nehnuteľností uzatvorená len jedna investičná transakcia v hodnote približne 64 miliónov eur.

Bratislava 22. januára (TASR) – Po opatrnejšom začiatku minulého roka, keď bola na slovenskom trhu komerčných nehnuteľností uzatvorená len jedna investičná transakcia v hodnote približne 64 miliónov eur, v druhej polovici roka 2014 došlo k výraznému oživeniu investičnej aktivity. Rekordný objem investícií presahujúci 610 miliónov eur bol najväčší od roku 2005, keď do realít smerovalo viac ako 650 miliónov eur. Vyplýva to z analýzy poradenskej spoločnosti JLL.

V 2. polroku vlaňajška sa zmenili vlastníci pri viacerých investičných nehnuteľnostiach, na trhu však najviac rezonovali dve veľké transakcie, ktoré predstavovali 87 % z celkového objemu.

Najväčším investičným obchodom roka aj poslednej dekády bol predaj multifunkčného komplexu Eurovea od írskej spoločnosti Ballymore Group privátnemu investorovi zo skupiny J&T Real Estate. Transakcia zahŕňala akvizíciu veľkej nákupnej galérie, kancelárskej časti a hotela Sheraton za sumu prevyšujúcu 364 miliónov eur.

Druhým v poradí bol predaj nákupného centra Aupark v Košiciach spoločne s kancelárskou budovou Aupark Tower a stavebným pozemkom v centre mesta. Investičná spoločnosť New Europe Property Investment (NEPI) využila svoj juhoafrický kapitál pri akvizícii za približne 165 miliónov eur. Predajcom bol slovenský developér HB Reavis, ktorý nákupné centrum dokončil a otvoril pre verejnosť na jeseň 2011.

Ďalšie transakcie zahŕňali kúpu stredoeurópskeho portfólia logistických nehnuteľností, ktorej súčasťou bol aj menší skladový park v Senci, spoločnosťou Prologis a Tatra Asset Management získal budovu Tesca v Skalici od ČSOB Property Fondu.

"I keď prevažná väčšina zobchodovaného objemu bola v tomto roku koncentrovaná iba v dvoch transakciách, celkový výsledok je vysoko pozitívny a zaujímavý už aj pre zahraničnú investičnú obec. Nielen lokálni investori, ale aj zahraniční hráči prejavili väčší záujem o investičné príležitosti situované aj v regionálnych mestách," zhodnotil konateľ a vedúci oddelenia investičného poradenstva JLL Miroslav Barnáš.

Ako dodal, rozdiel medzi cenovými očakávaniami predávajúcich a kupujúcich sa naďalej zmenšuje a momentálne odzrkadľuje ochotu oboch strán reflektovať súčasné trhové podmienky.