Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

OĽaNO vyzýva prezidenta, aby nepodpísal novelu o investíciách

Foto: TASR/Michal Svítok

Za zásadný problém považuje OĽaNO to, že zákon berie právomoci mestám a obciam pri schvaľovaní výstavby významných investícií.

Bratislava 3. júla (TASR) - Prezident SR Ivan Gašparovič by nemal podpísať novelu zákona týkajúcu sa významných investícii. Tvrdia to poslanci hnutia OĽaNO, ktorí prezidenta dnes listom vyzvali, aby túto novelu nepodpísal.
Obyčajní namietajú, že tento zákon, ktorý nazývajú "vyvlastňovacím", má byť pre štát nástrojom neoprávneného, účelového a záujmového vyvlastňovania. Právnu normu pripravila trojica poslancov Smeru-SD Maroš Kondrót, Michal Bagačka a František Petro. Národná rada (NR) SR ho už schválila a teraz je na rade prezident, aby novelu buď podpísal, alebo ju vrátil poslancom so svojimi pripomienkami na opätovné prerokovanie.

Za zásadný problém považuje OĽaNO to, že zákon berie právomoci mestám a obciam pri schvaľovaní výstavby významných investícií. "Po nadobudnutí účinnosti tohto zákona nemožno vylúčiť akúkoľvek trasu ropovodu Slovnaft - Schwechat, či výstavbu megakasína v Petržalke, alebo opätovné rozšírenie skládky odpadov v Pezinku a podobné rozhodnutia v rozpore s vôľou miestnych samospráv a dotknutých občanov," argumentujú Obyčajní.

Podľa poslancov by pritom mali byť v zákone vopred vylúčené možnosti vybranou investíciou výrazne obmedziť už jestvujúce výrobné vzťahy či narušiť životné prostredie, alebo znehodnotiť spoločné kultúrne dedičstvo.

Novelou chce trojica poslancom Smeru-SD zaviesť do praxe novinku, na základe ktorej sa kategória významných investícií rozšíri na všetky druhy stavieb. Za významnú investíciu sa bude považovať stavba s investičnými nákladmi najmenej 100 miliónov eur a s minimálne 300 novovytvorenými pracovnými miestami.

Poslanci touto právnou normou zároveň novelizujú aj stavebný zákon. Pri významnej investícii už nebude potrebné záväzné stanovisko obce ako dotknutého orgánu v územnom konaní. O tom, že ide o významnú investíciu, totiž rozhoduje vláda. Podľa predkladateľov je to rovnaký mechanizmus, ktorý sa už uplatňuje pri výstavbe diaľnic a rýchlostných ciest.