Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Investičný fond pomôže podnikom zasiahnutých pandémiou

Ilustračná snímka. Foto: TASR Marko Erd

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) zdôraznil, že pre slovenské firmy bude dostupný ďalší produkt, ktorý potvrdzuje dôležitosť Európskeho záručného fondu.

Bratislava 11. marca (TASR) - Európsky investičný fond (EIF), ktorý je súčasťou skupiny Európskej investičnej banky (EIB), poskytne štátnej Slovenskej záručnej a rozvojovej banke (SZRB) 56 miliónov eur v zárukách na podporu malých a stredných podnikov zasiahnutých pandémiou ochorenia COVID-19. To slovenským firmám umožní získať financovanie v celkovej výške až 80 miliónov eur, informovala v piatok SZRB.

Transakcia využíva Európsky záručný fond (EGF), ktorý založila skupina EIB v máji 2020 ako reakciu na pandémiu COVID-19. Záruky umožnia spoločnostiam doplniť svoj prevádzkový kapitál a vyriešiť potreby súvisiace s ďalšou likviditou alebo prebiehajúcimi a novými investíciami a plánmi expanzie.

"Naše záruky pre SZRB odomknú nový zdroj dostupnejšieho financovania pre malé a stredné podniky na Slovensku, podporia zvyšovanie zamestnanosti a hospodársky a sociálny rozvoj Slovenska," uviedol výkonný riaditeľ EIF Alain Godard.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) zdôraznil, že pre slovenské firmy bude dostupný ďalší produkt, ktorý potvrdzuje dôležitosť Európskeho záručného fondu. "Do fondu sme sa v minulosti zapojili, aby sme dokázali riešiť ekonomické dopady pandémie a následné zotavenie. Vnímame, že financie z fondu sú teraz ešte potrebnejšie aj vzhľadom na smutné udalosti u našich susedov," uviedol Matovič.

Ide už o štvrtú transakciu skupiny EIB realizovanú prostredníctvom Európskeho záručného fondu a tretiu transakciu Európskeho investičného fondu na Slovensku. Doposiaľ poskytla skupina EIB už 513 miliónov eur v zárukách EGF, 413 miliónov eur prostredníctvom EIF a 100 miliónov eur poskytla priamo EIB.