Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Investori žiadajú od Daimleru odškodné vo výške vyše miliardy eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Stuttgartský súd s cieľom zvládnuť veľké množstvo žalôb už začiatkom roka vytvoril dve špeciálne komory, ktoré sa budú zaoberať výlučne prípadmi Daimleru, Volkswagenu a Porsche SE.

Stuttgart 20. septembra (TASR) - Investori v rámci dieselovej aféry podali proti koncernu Daimler na Krajinskom súde Stuttgart ďalšie žaloby o odškodné. Investori v jednej žalobe žiadajú takmer 250 miliónov eur, v troch ďalších dosahujú žiadosti zhruba 100 miliónov eur. Za týmito žalobami stoja predovšetkým rôzne investičné fondy a k nim sa pridružuje aj celý rad ďalších žiadostí, v ktorých však ide o nižšie sumy. Stuttgartský súd registruje žaloby investorov v celkovej hodnote výrazne prevyšujúcej jednu miliardu eur.

Podobne ako v prípade koncernu Volkswagen a jeho materského holdingu Porsche SE aj tu investori tvrdia, že trhy boli príliš neskoro informované o finančných dôsledkoch dieselovej aféry. Akcie Daimleru tak boli predražené v čase, keď ich investori kupovali. Koncern tieto tvrdenia odmieta. "Žaloby považujeme za neodôvodnené a budeme sa proti nim brániť všetkými právnymi prostriedkami," povedal hovorca pre agentúru DPA.

Stuttgartský súd s cieľom zvládnuť veľké množstvo žalôb už začiatkom roka vytvoril dve špeciálne komory, ktoré sa budú zaoberať výlučne prípadmi Daimleru, Volkswagenu a Porsche SE.

Daimler odmieta kritiku nemeckých úradov, že v dieselových verziách modelov Mercedes-Benz bola použitá nelegálna technológia riadenia výfukového systému. Koncern napriek tomu spolupracuje s úradmi a do státisícov vozidiel inštaluje softvérové aktualizácie. Zvolávacie akcie a rôzne súdne procesy medzičasom stáli koncern miliardy eur. Koncom októbra sa bude Spolkový súdny dvor prvýkrát zaoberať prípadom Daimler, tentoraz však ide o odškodné pre majiteľov vozidiel, nie pre investorov.

V spore s americkými investormi, ktorí podali hromadnú žalobu, sa strany medzičasom dohodli na mimosúdnom vyrovnaní v hodnote 19 miliónov USD (16,06 milióna eur).

(1 EUR = 1,1833 USD)