Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Investorom v eurozóne aj v Nemecku sa tento mesiac zlepšila nálada

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa výsledkov prieskumu sa index dôvery, ktorý odráža náladu investorov v 19 štátoch menovej únie, v júli zvýšil na -18,2 bodu z -24,8 bodu v júni.

Frankfurt nad Mohanom 6. júla (TASR) - Investorom v eurozóne sa tento mesiac zlepšila nálada a ich dôvera v ekonomiku menového bloku vzrástla. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu renomovaného inštitútu Sentix.

Podľa výsledkov prieskumu sa index dôvery, ktorý odráža náladu investorov v 19 štátoch menovej únie, v júli zvýšil na -18,2 bodu z -24,8 bodu v júni. Analytici však odhadovali, že stúpne ešte viac, na -10,9 bodu.

Anketa odhalila tiež, že aj ukazovateľ súčasnej situácie v ekonomike menového bloku sa v júli zlepšil. Príslušný čiastkový index stúpol totiž na -49,5 z -61,5 bodu v júni. Ale indikátor očakávaní investorov klesol na 19,5 z 21,8 bodu pred mesiacom.

Sentix zverejnil aj výsledky prieskumu z Nemecka, ktoré je najväčšou ekonomikou eurozóny. Tie ukázali, že dôvera nemeckých investorov v júli vzrástla na -10,5 bodu z -17,2 bodu v predchádzajúcom mesiaci.