Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Investorom v eurozóne sa tento mesiac prekvapujúco zlepšila nálada

Ilustračné foto. Foto: TASR

Prieskum Sentix sa uskutočnil v dňoch od 6. do 8. januára zúčastnilo sa na ňom 1163 investorov.

Frankfurt nad Mohanom 10. januára (TASR) - Investorom v eurozóne sa tento mesiac prekvapujúco zlepšila nálada a ich dôvera v ekonomiku menového bloku vzrástla. Neočakávajú totiž, že ekonomika stratí dynamiku aj napriek novým variantom koronavírusu a rastúcemu počtu infikovaných. Ukázal to v pondelok prieskum renomovaného inštitútu Sentix.

Podľa prieskumu sa index dôvery, ktorý odráža náladu investorov v 19 štátoch menovej únie, v januári 2022 zvýšil na 14,9 bodu z 13,5 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Analytici pritom odhadovali, že januárová hodnota indexu, naopak, klesne na 12 bodov.

Anketa ukázala, že aj čiastkový index súčasných podmienok v eurozóne vzrástol v januári na 16,3 z 13,3 bodu, čo je jeho prvé zvýšenie od septembra 2021.

Na druhej strane index očakávaní mierne klesol na 13,5 z 13,8 bodu. Dôvodom sú pokračujúce problémy v dodávateľských reťazcoch a vysoké vstupné ceny, uviedol generálny riaditeľ Sentix Patrick Hussy. Dodal, že očakávania sa stabilizujú približne na úrovni z predchádzajúceho mesiaca.

Prieskum Sentix sa uskutočnil v dňoch od 6. do 8. januára zúčastnilo sa na ňom 1163 investorov.