Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Investorom v eurozóne sa tento mesiac zhoršila nálada

Elektronická tabuľa, ktorá zobrazuje ceny akcií na burze cenných papierov. Foto: TASR/AP

Anketa ukázala, že aj čiastkový index súčasnej situácie v eurozóne, ako aj subindex očakávaní investorov klesol v júli na najnižšiu úroveň od marca 2021.

Frankfurt nad Mohanom 4. júla (TASR) - Investorom v eurozóne sa tento mesiac zhoršila nálada a ich dôvera v ekonomiku klesla na najnižšiu úroveň od mája 2020. To signalizuje recesiu v menovom bloku. TASR o tom informuje na základe výsledkov najnovšieho prieskumu renomovaného inštitútu Sentix.

Podľa prieskumu sa index dôvery, ktorý odráža náladu investorov v 19 štátoch menovej únie, v júli znížil na -26,4 bodu z -15,8 bodu v júni. Ekonómovia pritom odhadovali, že klesne na -19,9 bodu.

"Energetická kríza vedie k značným ekonomickým deformáciám," uviedol vo vyhlásení riaditeľ Sentix Manfred Hübner. "V každom ohľade dynamika pripomína krízový rok 2008 a to, čo bolo vtedy kolapsom finančného systému, predstavuje teraz nebezpečenstvo kolapsu európskych dodávok energie," dodal.

Nemecko, najväčšia európska ekonomika, minulý mesiac pristúpilo k druhému stupňu svojho trojstupňového núdzového plánu v oblasti plynu po tom, ako Rusko znížilo dodávky cez plynovod Nord Stream 1 o 60 %. Pri poslednom, treťom stupni sa začne s prídelom paliva.

Anketa ukázala, že aj čiastkový index súčasnej situácie v eurozóne, ako aj subindex očakávaní investorov klesol v júli na najnižšiu úroveň od marca 2021.