Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Inzeráty na pracovné miesta v Británii pribúdajú

Londýn, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Silný dopyt je aj po pracovníkoch v doprave, logistike a skladovaní.

Londýn 13. mája (TASR) - On-line inzeráty s ponukou pracovných miestach v Británii pribúdajú. Prispelo k tomu aj opätovné otvorenie reštaurácií, pubov a ďalších pohostinských firiem po uvoľnení obmedzení na zastavenie šírenia nového koronavírusu. Spotrebitelia tak míňajú viac peňazí za stravovanie a cestovanie. Ukázali to vo štvrtok najnovšie údaje štatistického úradu ONS a servera s pracovnými ponukami Adzuna.

Presnejšie, počet on-line inzerátov s pracovnou ponukou dosiahol 7. mája 107 % "predpandemickej" úrovne vo februári 2020. Bol tiež o štyri percentuálne body vyšší ako dva týždne predtým.

K nárastu pracovných inzerátov došlo pritom vo väčšine sektorov, pričom najprudšie stúpli ponuky v odvetví pohostinstva. Budúci týždeň sa má obnoviť vnútorná prevádzka podnikov, čo prinesie veľký impulz odvetviu, ktoré pandémia zvlášť tvrdo zasiahla.

Silný dopyt je aj po pracovníkoch v doprave, logistike a skladovaní. Za dva týždne do 7. mája sa počet inzerátov zvýšil o 18 percentuálnych bodov na 235 % úrovne z februára 2020. Dopyt po nových zamestnancoch v tomto odbore stúpa už od začiatku roka.

Separátne údaje, ktoré vo štvrtok zverejnil ONS, odhalili, že výdavky domácností prostredníctvom kreditných a debetných platobných kariet sa v týždni do 6. mája vyšplhali na 106 % úrovne z februára 2020. Podľa ONS to signalizuje, že spotrebitelia míňajú viac za cestovanie, stravovanie a ďalšie aktivity po uvoľnení blokád.

Centrálna Bank of England očakáva, že zvýšenie výdavkov spotrebiteľov, ktorí nahromadili úspory počas vlaňajších aj tohoročných obmedzení pohybu, môže v roku 2021 podporiť rast britskej ekonomiky o viac ako 7 % po jej vlaňajšom poklese o takmer 10 %.

Podiel pracovnej sily umiestnenej vo vládnom systéme ochrany pracovných miest (kurzarbeit) predstavoval v období od 19. apríla do 2. mája 11 %, oproti 13% v predchádzajúcich 2 týždňoch.