Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

IOZ a OZ Kovo žiadajú riešenie problémov mestských dopravných podnikov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Dôsledkom postupného poklesu tržieb, ktoré vznikajú dopravným podnikom 'vis major', je podľa odborových zväzov hroziace hromadné prepúšťanie asi 1400 zamestnancov.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Integrovaný odborový zväz (IOZ) a Odborový zväz (OZ) Kovo v súvislosti s opatreniami zavedenými pre nový koronavírus žiadajú v otvorenom liste vládu SR o rozšírenie pomoci na udržanie zamestnanosti aj na mestské dopravné podniky. Informovala o tom Anna Kmeťová zo sekretariátu OZ Kovo.

"Hlásime sa k výzve mestských dopravných podnikov Bratislava, Košice, Prešov a Žilina a súhlasíme s ich požiadavkou na rozšírenie prvej pomoci na udržanie zamestnanosti tak, aby bola určená aj dopravným podnikom, ktoré sú subjektmi verejnej správy. V plnom rozsahu sa stotožňujeme s ich požiadavkou smerovanej vláde SR, aby sa aj mestským dopravným podnikom vo vlastníctve miestnych samospráv poskytla prvá pomoc rovnako, ako súkromným dopravcom, ktorí majú na príspevok nárok," uviedli okrem iného v liste odborové zväzy. 

Uviedli zároveň, že mesačný pokles tržieb v Dopravnom podniku Bratislava, a. s., predstavuje 91 %, Dopravný podnik mesta Košice, a. s., vykazuje 80 %, Dopravný podnik mesta Prešov, a. s., 80 % a Dopravný podnik mesta Žiliny, s. r. o., 90 %.

Dôsledkom postupného poklesu tržieb, ktoré vznikajú dopravným podnikom 'vis major', je podľa odborových zväzov hroziace hromadné prepúšťanie asi 1400 zamestnancov. Vzhľadom na skutočnosť, že zo súčasných opatrení vlády na podporu udržania zamestnanosti sú vylúčené subjekty verejnej správy, sú ohrozené pracovné miesta v týchto mestských podnikoch, ktoré sa v uplynulom období len ťažko darilo napĺňať. 

"Žiadame odstrániť tvrdosť opatrenia pre subjekty vykonávajúce výkony vo verejnom záujme a zrovnoprávniť ich so súkromnými subjektmi. Tieto tzv. verejné subjekty taktiež vo veľkej miere svoju činnosť zabezpečujú z vlastnej podnikateľskej činnosti, vrátane náležitostí vyplývajúcich z pracovnoprávnych vzťahov zamestnancov tak, ako už spomínané súkromné subjekty. Preto predmetné opatrenia vlády SR vnímame ako diskriminačné nielen pre tieto subjekty, ale predovšetkým z pohľadu a postavenia zamestnancov, nakoľko im hrozí nielen pokles príjmov, ale aj strata pracovných miest," dodali IOZ a OZ Kovo.